0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

De generaties Y en Z enthousiast maken voor de hotelsector

een doorgewinterde hotelhouder weet hoe je dat het best kunt aanpakken

“Wij moeten veranderen”

Klaus Michael Schindlmeier is opgeleid tot kok. Al ruim 50 jaar is hij werkzaam in de hotelsector. Zijn loopbaan bracht hem van Duitsland via Oostenrijk naar Zwitserland en weer terug naar Duitsland. Als kok, als hotelmanager en als begeleider van jong talent. Met 67 jaar is hij nog even helder van geest als aan het begin van zijn carrière. Zijn frisse blik zal binnen de sector beslist vruchten afwerpen.

Klaus Michael Schindlmeier
Klaus Michael Schindlmeier
Generatie Y

Generatie Y, geboren in de jaren 1980/90, en generatie Z, waartoe iedereen behoort die op dit moment nog geen 23 jaar is, maken deel uit van de jonge generatie. Deze generatie is anders dan de voorgaande. Toen de babyboomers destijds begonnen aan hun professionele loopbaan, waren er nauwelijks goede banen beschikbaar. Het ging om de prestaties. Wie hogerop wilde, moest overwerken. Tegenwoordig heerst er een tekort aan gekwalificeerde werknemers, ook in de hotelsector. 

Het tij is gekeerd en stagiaires hebben het voor het uitkiezen. “Over drie tot vijf jaar zullen er volledig ander sollicitatiegesprekken worden gevoerd. Dan leidt de sollicitant het gesprek en geeft hij een lijst van eisen waaraan de werkgever moet voldoen. Dat maken we vandaag de dag al geregeld mee,” aldus Schindlmeier. Maar volgens hem hoeft dat voor hoteliers geen reden tot paniek te zijn. Men moet zich gewoon aanpassen.

Werken met plezier en persoonlijke verantwoordelijkheid

Jongeren hechten tegenwoordig waarde aan levensvoldoening en daarvoor is naast het werk ook vrije tijd een belangrijke factor. Een ervaren hotelier is er voorstander van om jonge talenten de nodige speelruimte te bieden, hen naast het werk de tijd te geven voor hun passies, zodat ze zich tevreden en evenwichtig kunnen richten op hun carrière. Hij geeft hen al in een vroeg stadium verantwoordelijkheid, wijst hen projecten toe die ze zelfstandig van A tot Z moeten uitvoeren en die hen de gelegenheid bieden te groeien, zelfvertrouwen te ontwikkelen en uit te groeien tot leiders. 

“Het hotelvak heeft de toekomst”

Omdat de toekomst van het hotelvak Schindlmeier zo na aan het hart liegt, heeft hij het initiatief Hotalents in het leven geroepen. Hiermee wil hij vastgeroeste structuren losweken, barrières in denkwijzen afbreken en iedereen op één lijn brengen: hoteliers en stagiaires. Ook in dit geval luidt het concept: iedereen kan van de ander leren. Presentaties en workshops zijn gericht op het winnen, leiden en motiveren van medewerkers. Tijdens het evenement van 2019 stond een boksring symbool voor het vermeende gevecht tussen de generaties over “de wijze waarop de weg naar de toekomst moet worden bewandeld”. 

 

Maar volgens Schindlmeier komt, als je goed luistert naar de wensen van de oude rotten in het vak en de nieuwe medewerkers van morgen, vooral het idee naar voren om er samen iets van te maken – voor jezelf, voor het bedrijf en voor de gasten. Schindlmeier kan niks met het oude gedachtegoed waarmee hij vroeger tijdens zijn opleiding vaak tot topprestaties werd gedreven. Tijdens je leertijd moest je afzien, vond men destijds. Daar is hij het absoluut niet mee eens. Maar toch verkondigt hij stellig: “Succes is afgunst, ergernis, ijver en het stellen van doelen”. En hij weet dat jonge talenten bereid zijn deze uitdagingen en tegenslagen op de koop toe te nemen voor een succesvolle carrière, als ze tenminste ook speelruimte krijgen en men hen op gelijke voet tegemoet treedt. 

Belangrijke stations in de carrière van Klaus Michael Schindlmeier

  • Op zijn 15e opgeleid tot kok bij hotel Binoth in Lörrach, daarna bij restaurant Pfeffermühle geleerd hoe je creatief werkt en bij sterrenrestaurant Erbprinz gekookt voor onder andere keizerin Zita van Oostenrijk en geleerd hoe je de schouders eronder zet
     
  • Op zijn 22e zelfstandig eigenaar van een restaurant met een zaal voor 500 personen
     
  • Chefkok bij specialiteitenrestaurant Distel in het Rhönklinikum
     
  • Op zijn 32e hoteldirecteur in Oostenrijk waar hij een aparthotel in Mittelberg in het Kleinwalsertal runde.
     
  • Directeur van het Nederlandse bedrijf Bunkerpart, dat als eerste appartementen als hotelkamers verhuurde. In het kader van deze functie reisde hij heel Duitsland af als probleemoplosser.
     
  • Hotelmeester/hotelgastheer met 40 jaar
     
  • Oprichter van het initiatief Hotalents, samen met Lisa Aenis

Uitwisseling op ooghoogte: Hotalents

Hotalents is een initiatief dat tot doel heeft de jonge generatie in de hotelsector en de gastronomie een stem te geven. Het initiatief wil de uitwisseling tussen de generaties binnen het hotelvak bevorderen. 

Een ideaal platform voor deze uitwisseling is het Hotalents congres. Dit evenement vond in 2018 voor het eerst plaats. Hier werken jonge talenten uit de hotelsector samen met de ervaren generatie aan het imago en worden veelbelovende ideeën voor een toekomstige samenwerking ontwikkeld. 

De sector heeft te kampen met sterke personeelswisselingen en een tekort aan gekwalificeerde werknemers. Toch komt men stagiaires nauwelijks tegemoet. De jonge generatie eist meer flexibiliteit ten aanzien van werktijden, een behandeling op gelijke voet en een open feedbackcultuur. Dit wordt niet alleen tijdens presentaties aangehaald. Op het podium worden meningsverschillen besproken en standpunten uitgewisseld. Onderwerpen als goed leiderschap of de wijze waarop medewerkers gemotiveerd kunnen en willen worden, komen in workshops ter sprake. 
Een training voor leidinggevenden maakt het Hotalents aanbod compleet. Tijdens deze training leren toekomstige leidinggevenden hoe ze hun leiderschapsvaardigheden kunnen ontwikkelen en versterken. De training is bedoeld voor jonge mensen die net zijn gestart in een leidende functie, plaatsvervangende directeuren en afdelingshoofden. 


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie