Virussen en hoe je ze onschadelijk maakt
MEIKO TopLine krijgt de virucide-classificatie
Virussen zijn zo klein dat je ze door een elektronenmicroscoop moet bekijken. Maar wat hun vermenigvuldiging betreft zijn ze maximaal efficiënt en in het ergste geval dodelijk. Het goede nieuws: ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen virussen op bedpannen en urineflessen effectief bestrijden door MEIKO bedpanspoelers te gebruiken.
Virussen – niet levend weten te overleven
Ze zijn slechts enkele honderden nanometers groot (1 nanometer = 0,000 0001 millimeter), bestaan uit genetisch materiaal, zijn verpakt in een eiwitmantel en vallen streng genomen niet eens onder de levende wezens. Omdat ze geen celstructuur hebben, kunnen ze geen stofwisseling hebben: daarom vermenigvuldigen ze zich niet, maar laten ze zich vermenigvuldigen.
Hiervoor hebben virussen de cellen van gastheren nodig. Ze sluizen hun genetisch materiaal de cellen van een gastheer binnen en programmeren deze zodanig dat ze vanaf dat moment virussen vermenigvuldigen. Als de nieuwe deeltjes uit de cel van de gastheer komen, worden deze cellen vernietigd. Dit gebeurt door het virus zelf of door het immuunsysteem van de gastheer.
Virussen zijn bekend in twee uitvoeringen: niet-omhulde, ook wel naakte virussen genoemd en omhulde virussen. De laatste zijn omgeven door een vethoudende lipidemantel.
Nog een bijzonderheid: omdat virussen niet leven, kan je ze in klassieke zin ook niet doden. Je kunt ze echter wel inactief, dus onschadelijk maken!
Omhulde virussen
Opbouw
- RNA of DNA (genetisch materiaal)
- Capside (eiwitmantel)
- Membraan (lipidemantel)
Voorbeelden
- Herpesvirus in de genitale zone
- Eventueel samen met de ontlasting uitgescheiden virussen, zoals corona- en influenzavirussen
- Overige virussen, zoals HIV
Effectieve classificatie:
- “beperkt virucide” of
- “beperkt virucide PLUS” of
- “virucide”
Niet-omhulde virussen
Opbouw
- RNA of DNA (genetisch materiaal)
- Capside (eiwitmantel)
Voorbeelden
- Hepatitis A-virus
- Entero-, noro-, rota- of adenovirus
- Wratten in de anale en genitale zone
Effectieve classificatie:
- “beperkt virucide PLUS” bij adeno-, noro- en rotavirussen of
- “virucide” voor de effectiviteit tegen alle virussen (d.w.z. zowel omhulde als niet-omhulde)
Verbazend resistent
Hoewel je het tegenovergestelde zou vermoeden, zijn met name de niet-omhulde virussen resistenter tegen chemische en fysische processen of milieu-invloeden.
De zwakke plek van omhulde virussen? Hun extra omhulsel! Dankzij het hoge lipidegehalte kan dit omhulsel relatief eenvoudig door vetoplossende substanties, alcohol en vaak zelfs door reinigingsmiddelen worden vernietigd. Zo kunnen omhulde virussen eenvoudig inactief worden gemaakt.
Bij niet-omhulde virussen is dit niet zo eenvoudig. Hiervoor zijn sterkere middelen nodig. Alleen speciale werkzame stoffen in ook nog eens aanzienlijke concentraties alsmede aanvullende maatregelen in een behandelingsproces leiden dan pas tot succes.
Het is dus een wezenlijk verschil of je slechts omhulde virussen of alle in de medische sector voorkomende virussen onschadelijk wilt maken. Omhulde virussen worden al vernietigd door desinfectiemiddelen die als “beperkt virucide” aangemerkt zijn. Onbeperkt effectief tegen virussen (dus tegen zowel omhulde als niet-omhulde) zijn daarentegen alleen middelen en processen met het predikaat “virucide”.
De aanwezigheid van een omhulsel definieert de weerstand van virussen.
Sommige niet-omhulde virussen kunnen eenvoudiger worden gedeactiveerd dan andere. Daarom is er nog een effectiviteitsaanduiding opgesteld: “beperkt virucide PLUS”. Dienovereenkomstig aangemerkte desinfectieproducten zijn effectief tegen omhulde virussen en bepaalde niet-omhulde virussen (zie tabel). Deze zitten dus tussen “beperkt virucide” en “virucide” in.
Mensen hebben bescherming en veiligheid nodig
Een echte uitdaging voor verantwoordelijken in ziekenhuizen, klinieken, bejaarden- en verzorgingshuizen: virussen die kunnen worden overgebracht door het aanraken van besmette oppervlakken, via de handen, via druppeltjes tijdens het praten en hoesten of op veel andere manieren.
Virussen die je niet kunt zien en vaak slechts zeer moeilijk inactief kunt maken, maar die verantwoordelijk zijn voor talloze ziektes bij de mens.
Niet alleen betrouwbaar, maar volledig virucide
Het onafhankelijke en geaccrediteerde laboratorium HygCen Germany GmbH heeft experimenteel bevestigd en in een voor dergelijke vraagstellingen aangepast onderzoek conform EN 17111 en EN ISO 15883-3 aangetoond dat de machines van de nieuwe MEIKO TopLine-serie de vereiste kwalificatie voor de eigenschap “virucide” bereiken.
Dat wil zeggen: welk humaanpathogeen virus ook op zorghulpmiddelen wordt aangetroffen, het kan met MEIKO worden geïnactiveerd.
“Wij werken hier volgens de Europese normen met een testvirus dat bijzonder resistent is tegen temperatuur en desinfectiemiddelen. Als een proces erin slaagt dit virus inactief te maken, geldt dat ook voor andere ziekteverwekkers die veel eenvoudiger inactief gemaakt kunnen worden. Want dit testvirus is resistent tegen hitte, desinfectiemiddelen, milieu- en andere invloeden. Dat maakt dit onderzoek zo waardevol.”
Professor Dr. Dr. Friedrich von Rheinbaben, viroloog
Hiervoor werd het testvirus op urineflessen en bedpannen aangebracht, die vervolgens in de MEIKO TopLine werden gereinigd en gedesinfecteerd – met het intensieve programma dat in totaal uit vijf reinigingsstappen en een thermische desinfectie met een A0-waarde van 3000 bestaat. Het resultaat: het aangebrachte testvirus kon met meer dan 4 lg-niveaus worden gereduceerd, wat overeenkomt met een reductie van kiemen van meer dan 99,99%. Dat betekent: na de reiniging gingen van zorghulpmiddelen geen infectierisico's in de zin van DIN EN 17111 meer uit.
Praktijktest conform EN ISO 15883-3 en EN 17111
De uitgevoerde test van het reinigings- en desinfectieproces vond plaats conform de norm EN ISO 15883-3 voor de reiniging van bedpannen en urineflessen en onder met de praktijk vergelijkbare omstandigheden. De minimale vereisten aan het effect van chemische desinfectiemiddelen en -processen voor instrumenten overeenkomstig EN 17111 gelden ook voor apparaten die worden gebruikt voor desinfectie door middel van onderdompelen en afspoelen en met name voor ruimtes en onder omstandigheden waarin een desinfectie om medische redenen vereist is.
Het aangebrachte testvirus kon in de MEIKO TopLine met meer dan 4 lg-niveaus worden gereduceerd, wat overeenkomt met een reductie van kiemen van meer dan 99,99%.
Langs de hygiënische keten
Naast bedpanspoelers omvat het MEIKO programma voor centrale toepassingsgebieden modulair opgebouwde producten en diensten langs de hygiënische keten:
- Doyen reinigingsmiddelen en naglansmiddelen zijn speciaal voor reinigingsprocessen in de MEIKO machines vrijgegeven.
- De beste techniek is alleen succesvol als deze correct wordt toegepast. Om een juiste bediening te waarborgen, vinden scholingen door de MEIKO Academy plaats.
- Een deskundig advies en een klantgerichte service ronden het aanbod af.
Wat zijn uw eisen? Wij adviseren u graag!